Uuden partiolaisen ohjeet

Tältä sivulta löydät uudelle partiolaiselle ja partiolaisen vanhemmalle suunnattua tietoa Vaaran Vaeltajista ja partiotoiminnasta. Jos et ole vielä liittynyt partioon ja lippukuntaamme, niin aloita liittymällä lippukuntaamme.

Uuden partiolaisen checklist

Huolehdi ensin nämä kuntoon:

 1. Varmista, että olet täyttänyt sähköisen jäsenhakemuksen. Saat jäsenmaksulaskun muutaman viikon kuluessa.
 2. Liity VaVan WhatsApp-listalle. Lista on sekä vanhemmille että partiolaisille. Liittyminen ei ole pakollista, mutta se on erittäin suositeltavaa.
 3. Tee PartioID-tunnukset (ks. ohjeet). PartioID-tunnusta tehdessä kysytään jäsennumeroa (huoltajalla on oma numero), jonka saat sähköpostiin, kun sähköinen jäsenhakemus on hyväksytty. Tarvittaessa kysy se jäsenvastaavalta: vava.jasenvastaava@gmail.com .
 4. Selvitä partiolaisen ryhmän seuraava kokoontumisaika ja -paikka ja huolehdi että partiolainen pääsee paikalle. Vaihda yhteystietoja ryhmän johtajien kanssa.
 5. Lue tämä ohje loppuun.

Lippukunta ja ryhmät

Lippukuntamme Vaaran Vaeltajat

Partiolippukunta Vaaran Vaeltajat (VaVa) on partion paikallisyhdistys, johon kuulut. Lippukunnassamme on noin 250 jäsentä, joista noin 170 on alle 15-vuotiaita. Toimimme Espoossa Lintuvaaran ja Leppävaaran alueella. Lue lippukuntamme tarkempi esittely!

Lippukuntamme kuuluu Pääkaupunkiseudun Partiolaisten (PäPa) partiopiiriin. Partiopiiri taas on jäsen Suomen Partiolaisissa (SP). Pääkaupunkiseudulla on noin 10 000 partiolaista ja noin 100 partiolippukuntaa. VaVa on yksi suurimmista lippukunnista pääkaupunkiseudulla.

Useimmat tapahtumat (esimerkiksi talviretki ja useimmat kesäleirit) ovat VaVan järjestämiä ja koko lippukunnan yhteisiä. Joskus retkille osallistuu myös muita lippukuntia ja osa tapahtumista on piirin järjestämiä. Lippukunnan tapahtumien lisäksi ryhmillä on myös omia retkiä.

Ryhmät, ikäkaudet ja partio-ohjelma

Kaikki 7-14-vuotiaat vavalaiset kuuluvat johonkin ryhmään, jonka kanssa kokoustetaan viikoittain. ”Kokous” on partioslangia ja tarkoittaa ryhmän viikoittaista tapaamista, joissa tehdään partio-ohjelmaa. Ryhmillä on yleensä puolivuosittain yöretki ja ryhmät osallistuvat myös partiotaitokilpailuihin. Tällä hetkellä VaVassa on 13 viikoittain toimivaa ryhmää.

Ryhmät toimivat aina jossain ikäkaudessa, jonka mukaista ohjelmaa ryhmä tekee: sudenpennut ovat 7-9-vuotiaita, seikkailijat 10-11-vuotiaita, tarpojat 12-14-vuotiaita, samoajat 15-17-vuotiaita, vaeltajat 18-22-vuotiaita ja aikuiset yli 23-vuotiaita.

Yleensä ensimmäisen vuoden samoajat eli 15-vuotiaat lippukuntalaiset alkavat harjoitella ryhmänjohtamista jonkin ryhmän apulaisjohtajina. Tätä vanhemmat lippukuntalaiset johtavat yleensä jotain ryhmää.

Kaikki ryhmämme toteuttavat Suomen Partiolaisten partio-ohjelmaa, joskin lippukunnalla ja ryhmillä on joitain omia poikkeuksia ohjelmasta.

Huivi, partiopaita ja muut varusteet

Huivi kannattaa hankkia heti partioharrastuksen aluksi. Huivia pidetään kaikissa partiotapahtumissa ja myös kokouksissa. Partiopaidan ehtii hankkia myöhemminkin. Lisäksi viimeistään ensimmäiselle retkelle osallistuessa kannattaa hankkia yleisimpiä retkivarusteita.

Huivi

Huivin voit ostaa Scandinavian Outdoorista. Lippukuntamme käytössä on sininen partiohuivi. Huiviin kiinnitettävän harakka-huivimerkin saat annettuasi partiolupauksen itsenäisyyspäivänä.

Huivia pidetään kaikissa partiotapahtumissa ja myös kokouksissa.

Partiopaita ja merkit

Partiopaitaa käytetään lippukunnassamme juhlavissa tilaisuuksissa ja esimerkiksi leireillä lipunnostoissa. Tapahtumien ja retkien yhteydessä kerrotaan aina, jos partiopaita kuuluu pukukoodiin. Kokouksissa partiopaitaa ei yleensä käytetä, mutta toki partiopaitaa saa käyttää aina kun haluaa.

Lue tarkemmin partiopaidasta ja paitaan tulevista merkeistä täältä.

Muut varusteet

Tyhjentävää listaa partiossa tarvittavista varusteista on vaikeaa antaa, mutta nämä kannattaa hankkia viimeistään ensimmäiselle yöretkelle lähtiessä:

 • Makuupussi: Kolmen vuodenajan -makuupussi riittää normaaliin partiotoimintaan. Kesämakuupussilla voi nukkua sisätiloissa, mutta ulkona nukkuessa keväisin ja syksyisin (ja joskus kesäisinkin) se on liian kylmä. Talviretkillä ulkona nukuttaessa teltassa on kamiina, joten kolmen vuodenajan -makuupussilla pärjää tällöinkin.
 • Makuualusta: Partiokämpillä on usein patjat, mutta ulkona nukuttaessa makuualusta on ehdoton. Pumpattava/puhallettava makuualusta on yleensä mukavampi ja lämpimämpi, mutta vaahtomuovisella makuualustalla pärjää myös hyvin ja sen käyttäminen on helpompaa.
 • Rinkka: Tukeva rinkka on tärkeä varuste kaikille retkille. Retkitarvikkeita on vaikea ja epämukavaa kantaa esimerkiksi repussa tai kassissa, vaikka retki tehtäisiinkin partiokämpälle.
 • Puukko.
 • Kompassi.
 • Taskulamppu: Otsalamppu on kätevä, mutta perinteisellä taskulampullakin pärjää.
 • Muita varusteita: Säästä ja retkestä riippuen esimerkiksi vaelluskengät, sadevarusteet, talvisaappaat, ulkohousut, kumisaappaat.

Retkilapuissa on yleensä kerrottu retkellä tarvittavat varusteet. Vaatteita ja varavaatteita kannattaa lisäksi aina ottaa oman arvion mukaan säähän kuin säähän.

Vavakka ja muut retkikohteet

Lippukuntamme erikoisuus on oma partiokämppä eli mökki Vavakka, joka sijaitsee Espoon Siikajärvellä. Ryhmät tekevät Vavakalle vähintään yhden retken vuodessa ja lisäksi kämpällä järjestetään joitain koko lippukunnan yhteisiä tapahtumia. Tutustu Vavakkaan tästä linkistä.

Usein retkiä tehdään myös muille partiokämpille ja lämpimpinä vuodenaikoina teemme myös laavuretkiä. Kesäleirin paikka vaihtelee yleensä vuosittain.

Tapahtumiin ilmoittautuminen

Viikonlopputapahtumien retkimaksut ovat yleensä 15-25 euroa. Kesäleirin maksu vaihtelee hyvin paljon kesäleiristä riippuen ja se voi olla 50-250 euroa.

Lippukunnassamme tapahtumiin ilmoittaudutaan tapahtumasta riippuen kolmella eri tavalla. Tapahtumista tiedotettaessa kerrotaan aina, miten tapahtumaan ilmoittaudutaan:

Holvi-kauppa

Holvi-kaupan kautta ilmoittaudutaan lähes kaikkiin Vaaran Vaeltajien tapahtumiin. Holvissa retkimaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Ryhmien tapahtumat

Ryhmien omiin tapahtumiin (esim. ryhmien yöretket) ilmoittaudutaan useimmiten palauttamalla lupalappu ja retkimaksu käteisellä. Ryhmillä voi olla omia käytäntöjä siitä, miten retkille ilmoittaudutaan – kysy tarkemmin ryhmäsi johtajalta!

Partion asiointipalvelu

Partion asiointipalvelun kautta ilmoittaudutaan joihinkin piirin ja Suomen Partiolaisten tapahtumiin – esimerkiksi kesäleirille, silloin kun järjestäjänä ei ole Vaaran Vaeltajat. Huoltajilla on omat PartioID-tunnukset. Partion asiointipalvelun kautta tehtäviin ilmoittautumisiin tarvitset PartioID-tunnukset. Tunnusten luomiseen tarvittavan jäsennumeron (huoltajilla oma numero) saat Suomen Partiolaisten lähettämästä sähköpostiviestistä, kun sähköinen jäsenhakemus on hyväksytty.

Jäsenmaksu

Jäsenmaksulaskun saat sähköpostiisi muutaman viikon kuluessa liittymisestä. Myöhemmin jäsenmaksulasku lähetetään vuosittain aina edeltävänä syksynä (esimerkiksi vuoden 2022 jäsenmaksulasku lähetetään syksyllä 2021). Samaan jäsenmaksuun sisältyy sekä lippukunnan, piirin että Suomen Partiolaisten jäsenmaksu. Lue jäsenmaksusta tarkemmin täältä.

Vaaran Vaeltajien viestintäkanavat

Liity erityisesti VaVan WhatsApp-listalle! Sen lisäksi kannattaa seurata näitä:

Tapahtumista ja retkistä tiedotetaan lisäksi yleensä retkilapuilla. Ryhmien toiminnasta (ja tapahtumista, joihin ryhmä osallistuu) tiedottavat ryhmänjohtajat ryhmästä riippuen esimerkiksi sähköpostilla tai WhatsAppilla.

Lisätietoa Vaaran Vaeltajista ja partiosta

Lisää tietoa partiosta ja erityisesti ryhmäsi toiminnasta saat ryhmänjohtajalta! Ryhmänjohtajien yhteystiedot löydät täältä.

Lisäksi näille nettisivuille on koottu runsaasti tietoa partiosta ja lippukunnastamme. Kannattaa tutustua esimerkiksi näihin sivuihin:

Scroll to Top