Puvut ja merkit

Partiopaidan ja huivin käyttäminen

  • Partiohuivia käytetään kaikissa partiotapahtumissa, myös ryhmien kokouksissa. Lippukuntamme käytössä on sininen partiohuivi.
  • Partiopaitaa käytetään lippukunnassamme yleensä juhlavammissa tilaisuuksissa, kuten paraatissa, lipunnostoissa ja kirkossa. Yleensä ilmoitetaan erikseen, jos johonkin tapahtumaan tulisi partiopaita ottaa mukaan. Partiopaidan saa toki halutessaan pukea päälleen myös ryhmän kokoukseen.
    • Lippukuntamme käyttää partiopaidan sinistä versiota. Sudenpennuilla on oma college-mallinen partiopaitansa, muilla ikäkausilla partiopaita on taskullinen partiopaita.
  • Partiovyötä voi käyttää partioasun yhteydessä, mutta se ei ole pakollinen.

Mistä hankin partiohuivin, partiopaidan ja merkit?

Partiohuivin, partiopaidan ja merkit voit ostaa Scandinavian Outdoorista: https://scandinavianoutdoor.fi/

Huom! Merkeistä osta Scandinavian Outdoorista vain paikkakuntatunnus (Espoo), piiritunnus (Pääkaupunkiseudun Partiolaiset), maatunnus (Suomi) ja järjestötunnus (Suomen Partiolaiset). Muut merkit saat lippukunnalta partiolupauksen yhteydessä tai sitä mukaa kuin niitä suoritat. Hukkuneiden merkkien tilalle voit ostaa uudet Scandinavian Outdoorista.

VaVan harakka-huivimerkkiä ja lippukuntamerkkiä ei voi ostaa Scandivian Outdoorista. Huivimerkki jaetaan partiolupauksen yhteydessä. Hukkuneen tilalle uutta voi tiedustella omalta ryhmänjohtajalle. Lippukuntamerkkiä myydään mm. syksyn avauksen ja lupauksenannon yhteydessä.

Merkkien kiinnitysohjeet

Partiohuivi ja Harakka-merkki

Huiviin kiinnitettävän harakka-merkin saa antaessaan ensimmäisen partiolupauksen (yleensä itsenäisyyspäivänä 6.12.).

Harakka-merkki ommellaan kuvan osoittamalla tavalla. Merkki ei tule huivin reunaan kiinni, vaan reunan ja merkin väliin jää pieni rako. Lupauksenannossa saat merkin, jossa on katkoviivat. Älä leikkaa merkkiä aivan katkoviivan mukaisesti, vaan taita ylimääräiset reunat merkin alle. Näin reunat eivät ala rispaantua. Katkoviivoja ei jätetä näkyviin.

Harakka-merkki kannattaa silittää silityraudalla ennen kiinnittämistä, jotta painoväri kiinnittyy hyvin eikä suttaannu huivin kastuessa. Merkit on silitetty painattamisen yhteydessä, mutta massatyönä tehtävässä painatuksessa voi joku merkeistä olla huonommin silitetty kuin muut.

Partiopaidan merkkien kiinnitysohjeet partio.fi-sivulla

Ikäkausien välillä merkkiohjeissa on joitain pieniä eroja. Jos et tiedä, mihin ikäkauteen lapsesi kuuluu, voit tarkistaa sen ryhmät-sivulta. Sudenpennut ovat yleensä noin 7-9-vuotiaita, seikkailijat 10-11-vuotiaita, tarpojat 12-15-vuotiaita ja samoajat sekä vaeltajat johtajia.

Muistathan myös olla turhaan stressaamatta merkkejä ommellessasi! Kukaan tuskin huomaa, vaikka se lupausmerkki vahingossa paitaan päätyisikin väärinpäin.

Merkkien kiinnitysohjeet löytyvät partio.fi-sivulta

Vasempaan hihaan kiinnitettävät merkit

Vasempaan hihaan kiinnitettävien merkkien oikea järjestys on (ylhäältä alas): paikkakuntatunnus, lippukuntamerkki, Espoon Partiotuen merkki, piiritunnus, järjestötunnus sekä rinnakkain olevat maailmanjärjestötunnukset (nk. lupausmerkit). Ryhmätunnuksia ei lippukunnassamme ole.

Merkkien oikean järjestyksen ja asennon näet oheisesta kuvasta.

Lippukuntamerkkiä (keltavihreä vaakuna) ja Espoon Partiotuen merkkiä (sinipohjainen hevosenkenkä) myydään mm. syksyn avauksen ja lupauksenannon yhteydessä. Jos ompelet muut merkit ennen kuin olet saanut lippukuntamerkin, niin jätä sille tilaa hihaan. Merkki on hieman piiritunnusta suurempi.

Scroll to Top